Maagzuurklachten

Maagzuurklachten, je hoeft er niet mee rond te blijven lopen. Wat kun je zelf doen?

Maagzuurklachten, oorzaken en natuurgeneeskundige oplossingen.


Heb je regelmatig last van brandend maagzuur? Wil je weten hoe dit komt en wat je er zelf aan kunt doen? Lees dan onderstaand artikel.


Maagzuur is een spijsverteringssap dat in de maag gevormd wordt door cellen in het slijmvlies van de maagwand. Het maagzuur heeft meerdere belangrijke functies zoals:

  • Het onschadelijk maken van micro-organismen die in de voeding voorkomen zoals bacteriën.
  • Het splitsen van eiwitten uit de voeding, zodat deze kunnen worden opgenomen in het bloed.
  • Maagzuur speelt een rol bij de opname van vitamine B12, vitamine C, ijzer, calcium en magnesium.

Maagzuur bevat onder andere zoutzuur. De pH van maagzuur varieert daardoor tussen 1,35 en 3,50. Je kunt je voorstellen dat je last krijgt van dit sterke zuur als dit omhoog komt via je slokdarm of als het slijmvlies van de maagwand niet dik genoeg meer is. Je krijgt dan een brandend gevoel in je maag of slokdarm en de beschermende laag van slokdarm en maag kan worden beschadigd.

Soms heb je niet door dat je ’s nachts last hebt van maagzuur (reflux), terwijl het er wel is. Je kunt dan verschijnselen hebben, zoals regelmatig keelpijn, heesheid en chronisch hoesten.

Vanuit de kinesiologie testen we de energie van de maagmeridiaan via de nekspieren. Veel mensen met maagklachten hebben dan ook vaak last van nek en schouders. Niet gek als je bedenkt dat stress vaak de grootste boosdoener is en dit ook nek- en schouderklachten geeft.


Oorzaken maagzuurproblemen

Er zijn heel veel verschillende oorzaken waardoor je last van brandend maagzuur kunt krijgen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • stressgerelateerde klachten;
  • voedselintoleranties;
  • verslapping sluitspier van maag naar slokdarm;
  • overgangsklachten;
  • een overgrow van de bacterie helicobacter pylori;
  • een ‘scheurtje’ in de middenrif;
  • vertraagde maaglediging is (vaak benoemd als te weinig maagzuur);
  • medicijngebruik;
  • slecht gebit.


Stressgerelateerde klachten

Stress maakt dat alle energie van het lijf gaat naar het bestrijden van de stressreactie. Iemand met veel stress is vaak niet in staat om spijs-te-verteren (burn-out). In de overgangsperiode kan het lichaam tijdelijk stressgevoeliger zijn waardoor spijsverteringsklachten ontstaan. Belangrijk bij maagklachten is dus altijd het aanpakken van stress.


Voedelsintolerantie

Voedselintolerantie en voedsel dat ‘zwaar valt’ kunnen ook zorgen voor maagklachten, bijvoorbeeld een nog niet ontdekte overgevoeligheid voor gluten. Het lichaam heeft histamine nodig om maagzuur aan te maken, maar bij overmatig histaminevorming door een voedingsintolerantie ontstaat er teveel maagzuur. Als een histamineremmer er voor zorgt dat er minder maagzuurklachten zijn dan is dit de oorzaak.


Verslapping sluitspier

Daarnaast kan het sluitspiertje van de maag naar de slokdarm verslappen door het eten van chocola, pepermunt en alcohol of gewoon door het ouder worden. Ook nicotine heeft deze verslappende werking waardoor rokers vaak meer last van maagzuur hebben.

Door een verhoogde druk op de maag heeft het sluitspiertje meer moeite om zijn werk te blijven doen. Deze verhoogde druk kan ontstaan door een zwangerschap, overgewicht, verstopping of veel bukken. Als vrouw in de overgang ontwikkel je vaak wat meer buikvet. Een natuurlijke reactie van het lichaam om je wat langer van oestrogenen te voorzien, die daar ook aangemaakt kunnen worden.


Overgang

Je lichaam is bezig om een nieuwe hormonale balans te vinden. Dit kan effect hebben op de werking van het sluitspiertje in de maag.

Als er een relatief teveel aan oestrogenen is ben je vaak stressgevoeliger. Een progesteron tekort kan effect hebben op de werking van je spieren. Beide oorzaken beïnvloeden de werking van de sluitspier van je maag.

 


Helicobacter pylori.

Dit is een bacterie die we allemaal bij ons dragen. Soms ontstaat er een overgrow van deze bacterie waardoor het slijmvlies in de maag dunner wordt. Dit geeft een ‘gevoelige’ maag en op termijn kan er een maagzweer ontstaan. Regulier wordt er dan een dubbele antibioticakuur gegeven. In de natuurgeneeskunde gaan we aan de slag om de bacterie-balans te herstellen met bijvoorbeeld oregano en pre- en probiotica.


Scheurtje in het middenrif

Bij een middenrifbreukje of scheurtje in het middenrif is de opening voor de slokdarm te groot, waardoor een klein deel van de maag in de borstholte boven het middenrif komt te liggen. Dit kan ook tot gevolg hebben dat het sluitspiertje open blijft staan. Maagzuur kan hierdoor gemakkelijk naar boven stromen en het slijmvlies van de slokdarm aantasten.

 


Vertraagde maaglediging

Bij een vertraagde maaglediging trekt de maag te weinig en te onregelmatig samen. Voedsel blijft daardoor langer in de maag (meer dan 3 uur) en heeft met name last van vet en zwaar eten. We spreken dan wel van een maag-zuurtekort. Door verminderde spierkracht in de overgangsperiode (vaak een progesteronprobleem) kan dit ook problemen geven in de peristaltiek en dus maaglediging.


Medicijngebruik

Bepaalde medicijnen tasten op termijn de slijmvlieslaag (mucus) van de maagwand aan waardoor er klachten ontstaan.


Slecht gebit

Een slecht gebit of een gebit met veel oude vullingen kan ook maagzuurklachten geven. Goed om dit met je tandarts te overleggen.

 


Reguliere aanpak

Regulier worden er vrij snel maagzuurmiddelen ingezet. Veel van deze middelen zijn ook vrij verkrijgbaar in de drogist. Er is een verschil in werking van de verschillende middelen. Er zijn maagzuurbinders en maagzuurremmers.


Maagzuurbinders

Maagzuurbinders bestaan uit zouten, die het maagzuur omzetten in water, gas en zout. Dit kan vervolgens aanleiding geven tot boeren, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Maagzuurbinders werken vaak maar kort en zijn niet geschikt voor langdurig dagelijks gebruik. Door de omzetting van het zuur naar zout krijg je dagelijks als de helft van je zoutinname binnen en kan er op termijn hoge bloeddruk ontstaan.


Maagzuurremmers

Bij maagzuurremmers wordt de maagzuurproductie afgeremd. De maag zal bij deze middelen als tegenmaatregel steeds meer maagzuurproducerende cellen gaan maken. Dit maakt dat na langdurig gebruik van deze maagzuurremmers het moeilijk is om te stoppen, omdat klachten soms erger terugkomen. De praktijk leert dan ook dat deze middelen, die bedoeld zijn voor kort gebruik, vaak de rest van iemands leven wordt ingezet.

De maagzuurremmers hebben verder als nadeel dat vitamine B12, vitamine C, magnesium, ijzer en calcium moeilijker worden opgenomen en er tekorten kunnen ontstaan. Op lange termijn kunnen door een onbalans in de bacterieflora meer darminfecties ontstaan.

 

Andere middelen

Tenslotte zijn er nog geneesmiddelen die zorgen voor een snellere werking van de slokdarmspieren en maagspieren.

Al deze middelen zorgen dus niet voor een beter sluitend maagspiertje, maar voor het minder zuur maken van maagsap, zodat dit geen schade meer kan aanrichten aan maag en slokdarm.

 


Verzuring, gewrichtspijnen en osteoporose door maagzuur

Een ander aspect van maagzuur is het feit dat de cellen in de maag die maagzuur produceren op hetzelfde moment basen aan het bloed afgeven. Dus: geen zuren, geen basen! Een gevolg hiervan kan zijn de verzuring van het lichaam die zich manifesteert door spier- en gewrichtspijnen tot en met osteoporose (botontkalking) aan toe.
Deze kennis is in de medische wereld alom bekend en het is onbegrijpelijk dat daar weinig tot niets mee wordt gedaan.

 

 


Natuurgeneeskundige oplossingen

Binnen de natuurgeneeskunde gaan we voor een holistische aanpak. Dat betekend een aanpak van lichaam, ziel en geest.


Leefstijladvies

  • Eet op geregelde tijden eten en voorkom een zware avondmaaltijd.
  • Eet regelmatig havermout (verbeterd maagslijmvlies) en banaan (geeft goede zouten af en kalmeert de maag).
  • Drink en eet niet te koud, te heet, te gekruid of prikkelend.
  • Beperk het gebruik van koffie, alcohol, frisdranken, vruchtensappen, chocola, pepermunt, fastfood, enz.
  • Eet niet meer na 8 uur ’s avonds.
  • Eet niet kort voor en na een lichamelijke inspanning.
  • Verminder stress waar mogelijk.
  • Zet eventueel het hoofdeinde van het bed op blokken (10 cm), zodat de maaginhoud niet terugvloeit in de slokdarm.
  • Buk rechtop, door de knieën en houd het bovenlichaam recht.
  • Pak je overgewicht en/of roken aan.

 


Stress release

Verminderen van stress is een tweede belangrijke stap in de bestrijding van maagzuur. Vaak hoor ik mensen vertellen dat als ze ontspannen zijn en het fijn hebben er veel minder maagklachten zijn.

Je kunt zelf werken aan het verminderen van stress door te wandelen in de natuur. Bosbaden zoals de japanners het noemen. Ontspannen sporten, mindfullness, meditatie en (yin)yoga zijn ook fijne manieren om stress te verminderen.

Natuurlijk is het belangrijkste om de oorzaak van de stress aan te pakken. Kom je daar zelf niet uit, schaam je dan niet om een therapeut, coach of psycholoog in te schakelen. Deze zijn daarvoor opgeleid.

Daarnaast kunnen de volgende middelen ingezet worden:

 


Kruiden

Stimulering van het spijsverteringssysteem door gebruik van kruiden. Kruiden die hierom bekend staan zijn verse muntthee, gember-, kamille-, venkel thee. Ook zijn er kruidentincturen op de markt die de spijsvertering bevorderen.


Orthomoleculair

  • Spijsverteringsenzymen kunnen ondersteuning bieden bij een trage maaglediging.
  • Het middel melatonine dat bekend is van slaapproblemen wordt ook wel gebruikt bij ondersteuning van de maagperistaltiek en enzymaanmaak.
  • Pre -en probiotica onsersteunen de opbouw van de natuurlijke bacterieflora.
  • Bij een te zure, maar ook bij een te trage maag kan er gebruik worden gemaakt van basische mineralen, maagzout (apotheker of drogist). Deze werken als een maagzuurbinder, maar ondersteunen ook aan het evenwicht tussen bassen en zuren. Ze kunnen verlichting geven bij verzuringsklachten, zoals gewrichtsklachten en stijve spieren.
  • Er is ook een schusslerzout dat veel gebruikt wordt bij maagklachten en verzuringsklachten. Vraag erna bij je drogist of therapeut.
  • Tijdens de overgang is het van belang om de hormoonbalans zo goed mogelijk te herstellen door aanpassen van leefwijze, eten van goede bouwstoffen voor de hormonen (vette vis, visolie, olijfolie of algenolie), gebruik van kruiden die de hormoonbalans helpen herstellen, gerichte suppletie die werkt op de oestrogenen of progesteron. Soms is het noodzakelijk om extra ( bio identieke) hormonen te gaan gebruiken.

Kortom, handvatten genoeg om je klachten aan te pakken. Neem ze serieus, blijf er niet mee rondlopen.


Nu is niet ieder mens gelijk en zijn ook spijsverteringsklachten heel verschillend. Wil je eens samen naar jou klachten kijken zodat je een persoonlijk advies op maat krijgt? Plan dan nu je eigen afspraak via de rode button.

 

 

Ga naar de inhoud