Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid wordt in de praktijk door elkaar gebruikt. Maar wat is nou hoogsensitiviteit en waar herken je dit aan? hoe weet je nu of je hoogsensitief bent?

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid wordt in de praktijk door elkaar gebruikt. Maar wat is nou hoogsensitiviteit en waar herken je dit aan? Hoe weet je nu of je hoogsensitief bent?

Onderzoekers denken dat hoogsensitiviteit voorkomt bij ongeveer 20% van de mensen. In de wandelgangen wordt gesproken over HSP (high sensitiv person). HSP is geen psychisch ziektebeeld, maar een kenmerk van een persoon. Er zijn dan ook HSP’ers in alle soorten en maten.

Zo zijn er introverte en extraverte HSP’ers, evenveel mannelijke als vrouwelijke HSP’ers. Wel en niet-spirituele HSP’ers en dat zegt het niets over intelligentie of leerbaarheid.

Waar je overgevoelig voor bent is bij iedere HSP’er anders. Dit kan zijn voor geluid, voor kriebelende stoffen, voor geuren, voor smaken, sfeer, energi of gevoelens van anderen.

Ik zelf kan bijvoorbeeld niet inslapen met een tikkende klok, moet altijd van iedereen proeven wat ze eten omdat ik al die smaakjes zo super vind en ik voel andere mensen aan. Dat aanvoelen helpt mij duidelijk bij mijn werk. Al die smaakjes willen proeven is iets minder goed voor mij ;-). Ook heb ik veel behoefte aan tijd alleen voor mijzelf.

Bijna alle HSP’ers hebben gemeen dat ze zeer slecht tegen onrechtvaardigheid kunnen. Ze hebben vaak een zeer sterke innerlijke belevingswereld waardoor het lastig kan zijn om ’s avonds tot rust te komen waardoor inslapen problematisch kan worden.

Schakelen tussen activiteiten hebben ze meestal ook extra tijd voor nodig net zoals tijd voor zichzelf.

Afwijzingen, ruzies en commentaren komen vaak extra hard binnen. Een HSP’er zal dan ook vaak te horen krijgen dat hij/zij de dingen niet zo persoonlijk moet opvatten.

Perfectionisme, gevoel voor stijl, balans en harmonie zijn ook eigenschappen die bij hoogsensitiviteit kunnen horen. Met name het perfectionisme is een eigenschap waar je goed mee moet leren omgaan. Dit kan er anders voor zorgen dat je sneller in een burn-out terecht komt.

Het belangrijkste voor een HSP’er is een steunende omgeving, acceptatie van zichzelf, leren hoe hiermee om te gaan en daar rekening mee te houden. Zij/hij is dan in staat om het HSP zijn op een positieve manier in te zetten.

Een HSP’er die niet goed gesteund wordt en niet leert hoe om te gaan met het HSP zijn, zal zich slechter ontwikkelen dan een ander kind. Belangrijk dus om jezelf en je kind goed te ondersteunen!

In mijn praktijk behandel en ondersteun ik veel HSP’ers. Een mooie uitspraak van een cliënt is dat het HSP zijn niet weg gaat maar het lijkt alsof er een filter komt waardoor een aantal zaken niet meer zo hard binnenkomen en er meer energie beschikbaar blijft.

Zorg jij als HSP’er goed voor jezelf of wil je hier meer balans in krijgen? Probeer dan nu eens een behandeling en plan zelf je afspraak via de rode button.

Tot ziens in de praktijk!



Ik ga zorgvuldig met jou persoonlijke gegevens om. De bovenstaande gegevens gebruik ik alleen voor het inplannen van een afspraak.

Ga naar de inhoud