wpcoachwpcoach
Bereikbaar op telefoonnummer
06-12698442
Spreekuur
09:00 - 10:00
Email adres
info@anitapieterman.nl
  • Home
  • Specialisaties
  • Over mij
  • Consult
  • Kwaliteit
  • Blog
  • Contact
  • 0
    • Shopping Cart
Anita Pieterman Anita Pieterman
  • Home
  • Specialisaties
  • Over mij
  • Consult
  • Kwaliteit
  • Blog
  • Contact
  • 0
    • Shopping Cart
natuurgeneeskunde, Uncategorized, voedselallergieën

Goede vetten in het kort

  • Anita Pieterman
  • januari 9, 2019
  • gezondheid, omega 3, omega 6, omega 9, ontstekingsremmend, vetten

Waarom zijn goede vetten met omega 3 olie zo belangrijk?

Er zijn 3 soorten omega vetten waar veel over gesproken wordt

Omega 9

Omega 9 zit voornamelijk in olijfolie en een beetje in dierlijke producten. Ons lichaam kan dit omzetten in omega 6 en omega 3 als we daar te kort aan hebben maar op lange termijn krijgt het lichaam hier last van.  Een goede extra viérge olijfolie levert naast de omega 3 vetten ook nog eens polyfenolen die  ontstekingsremmend, antioxidant, antistolling en antibacteriële effecten hebben.

Heb je bijvoorbeeld ontstekingen in je tandvlees? Probeer eens iedere ochtend 5 minuten met goede olijfolie te spoelen (niet doorslikken!)

Omega 6

Omega 6 zit in allerlei bakoliën zoals zonnebloemolie, maisolie en sojaolie  en daarnaast in  margarine en halvarine.

Over het algemeen krijgen wij voldoende omega 6 vetten binnen door onze voeding.

Omega  6 vetten leveren linolzuur. Een tekort daarvan geeft een droge schilferige huid.

Omega 3   (EPA en DHA)

Omega  3 zit o.a. in vette vis, krill, noten, lijnzaad en algen. Vroeger kregen we dit binnen door dat extra lepeltje levertraan.  

Omega 3 werkt sterk ontstekingsremmend, antidepressief, verbetert de celcommunicatie, heeft effect op de vet en glucose stofwisseling en speelt een rol in het voorkomen van hart en vaatziekten. Het is daarnaast de bouwstof van een aantal hormonen, waaronder het stresshormoon. In stressvolle periodes is dan ook meer behoefte aan omega 3. In mijn praktijk noem ik de omega 3 olie dan ook smeerolie van het lichaam.

Verhouding omega 3 – omega 6

Er moet een goede balans tussen de inname van omega 3 en omega 6 zitten. In onze Nederlandse voeding is de verhouding omega 3 – omega 6 niet optimaal en krijg je teveel omega 6 binnen.

Eet je nu veel chips, gebakken voedsel en regelmatig junkfood dan krijg je nog meer omega 6 binnen en wordt de behoefte aan omega 3 nog groter.

Oplossingen

  • Wees niet bang voor vet maar kies voor de goede vetten
  • Eet minimaal 2x per week wilde vette vis zoals zalm, makreel of haring
  • Voeg een lekkere scheut extra viérge olijfolie toe aan salades of de groente net zoals de Italianen dat doen. Dus niet verhitten.
  • Minimaliseer junkfood , chips en andere vettige hartige hapjes in je voeding.
  • Bak bv in gewone olijfolie (niet extra viérge) of kokosvet (niet teveel)
  • Voeg extra omega 3 toe in de vorm van visolie. Bij voorkeur een visolie die duurzaam gewonnen wordt en snel en goed wordt verwerkt.
  • Vegetariërs doen er goed aan naast lijnzaadolie en olijfolie een voedingssupplement met DHA uit algen te gebruiken de zogenaamde algenolie of Vegan Olie.



Share

SEARCH

CATEGORIES

  • Coaching
  • natuurgeneeskunde
  • Stress
  • Uncategorized
  • voedselallergieën

RECENT POST

  • Gezond glutenarm eten? Denk om je jodium inname! september 9, 2020
  • Maagzuurklachten juli 21, 2020
  • Wat te doen aan langdurige stress? mei 11, 2020
  • Resveratrol in 5 vragen mei 11, 2020

© 2018 Praktijk voor totaalbalans. All right reserved.